היחידה הבינלאומית – משלחות לחו"ל.
היחידה הבינלאומית
בארץ קיימות 14 יחידות חילוץ שפועלות ונותנות מענה, יחד עם שאר ארגוני ההצלה, לכלל אירועי החירום. מטבע הדברים, המתנדבים צוברים ידע ונסיון, שבאירועים משמעותיים יכולים להיות לעזר רב.
במסגרת "עמותת יחידות החילוץ והאיתור הישראליות" קיימת יחידה לטיפול באסונות רבי נפגעים בעולם. היחידה מורכבת ממתנדבים המסוגלים לתת מענה מהיר באירועי אפר"ן (אירועי פתע רבי נפגעים) ופעילות נדרשת בחו"ל.
בעבר היחידה פעלה במתכונת לפיה בכל אירוע אסון הייתה התארגנות מהירה של מתנדבים מיחידות החילוץ שיצאו לשטח באמצעות פיקוד מזדמן על בסיס היחידות האחרות.
בשנת 2017, לאחר רעידת האדמה בנפאל, הובן הצורך המשמעותי בהקמת יחידה מסודרת ומאורגנת שתתפעל את כל המקרים באופן הטוב ביותר, ולשם כך הוקמה היחידה.
מטרות היחידה:
- הצלת חיים באירועי אסון בעולם .
- מתן סיוע לאוכלוסייה במצוקה .
- התמקצעות במתן מענה בחרום .
בעלי תפקידים:
מפקד – גבי ברששת
סגן מפקד – צפריר שיפמן
קמב"ץ – יונתן קליף
היחידה הינה יחידה עצמאית עם פיקוד נפרד , את היחידה מרכיבים מתנדבים מכלל יחידות החילוץ בארץ ומתנדבים מארגון "איחוד הצלה".
היחידה מביאה לידי ביטוי יכולות של מקצועיות נצברת מאירועים רבים בארץ, תוך כדי שילוב של כוח מהיר וקטן יחסית, במסגרת N.G.O . היחידה פועלת על בסיס תרחישים המוכרים מאירועים בהם מתנדבי היחידות פעלו בעבר.
היחידה פועלת בשיתוף פעולה עם שלל ארגונים: איחוד הצלה, כב"א, זק"א, משטרה, מד"א, פיקוד העורף, משרד החוץ וחברות ביטוח.
היחידה הינה על בסיס התנדבותי מלא ומורכבת מאנשי מקצוע מתחומים שונים – רפואה , חילוץ מהריסות , איתור, רחפנים , טג"ח ( טיפוס גלישה וחילוץ ), חוס"ן (חירום וסיוע נפשי) וחילוץ ממים זורמים.
אירועים משמעותיים:
מתנדבי העמותה פעלו לאורך השנים באירועי אסון ברחבי העולם, בפיליפינים, בארגנטינה, בקפריסין, בהאיטי, ביפן, בנפאל ועוד.
המוכרים בינהם:
בנין השגרירות שקרס בארגנטינה
רעידת אדמה בהאיטי
הצונאמי בפיליפינים
אסון הכור ביפן
רעידת האדמה בנפאל – סיפור אחד מתוך רבים
התראה ראשונה על הרעידה הגיעה בשבת בשעה 11:30 שעון ישראל – מתנדבי היחידה מבינים כי מדובר באירוע גדול, מתחילים לאסוף מידע ולבחון יכולת כספית ליציאה – ארגון מתנדבים משלושה ארגונים משותפים –איחוד הצלה, זק"א ויחידות החילוץ.
את המשלחת מוביל מפקד מטעם יחידות החילוץ – המטרה סיוע לאוכלוסיה המקומית.
מטבע הדברים באירוע שכזה הכל מהיר ואי הוודאות עצומה, המתנדבים מתארגנים עם דרכונים, ציוד שניתן יהיה לסחוב, חלוקת אנשי הצוות הנדרשים, אוכל בסיסי ומערכות קשר.
היציאה לדרך כבר למחרת, ביום ראשון לפנות בוקר.
בדרך פועלים לתיאום ציפיות, חלוקת תפקידים, הסבר והבנה על מדינות עולם שלישי – מנטליות, דת, גיאוגרפיה. חיבור תוך כדי טיסה לאנשי קשר מקומיים והתארגנות עם ג'יפים, ציוד נדרש ומלווים מקומיים.
המשלחת מגיעה לנפאל – מדינה מוכת אסון – בתים הרוסים, כמות עצומה של פצועים – מעל 23,000 פצועים, סדר גודל של כ – 9,000 הרוגים, משפחות שלמות שאיבדו את ביתן, את הילדים, הבעלים, האמהות, אנורמליה עצומה בה צריך להתנהל.
בימים הראשונים היחידה פועלת בכפרים המרוחקים מקטמנדו עיר הבירה, המתנדבים יוצרים קשרים טובים עם מערכות השלטון, ומאתרים משימות איכות בהן הם נדרשים לתת מענה.
תוך יומיים החלו להגיע פניות לסיוע באיתור אור אסרף ז"ל, ישראלי שהקשר עמו אבד.
בחלוקת המשימות והבנה כי ליחידה יש ערך מוסף עצום מבחינת אנשי איתור שנמצאים בשטח מתחילים לפעול בצורה נקודתית ומקצועית להבנת אזור השהיה של אור – אזור מורכב, פגוע, סלעים מידרדרים, דרכים שנשברו.
היחידה לקחה על עצמה את המשימה המורכבת הזו, בוצע סרגל זמנים ובוצעה בועת התקדמות ומיקוד אזור בו היתה סבירות שאור נמצא.
היחידה מארגנת צוות מקצועי עם יכולת הליכה בשטח מורכב והיטמעות בשטח למספר ימים, תוך שיתוף מסוקים פרטיים להקפצה לאזור הפעילות. לאחר יומיים של חיפושים אותרה הגופה באזור קשה לחילוץ .
במאמץ מדהים של חברי המשלחת הגופה חולצה ונלקחה למנחת מסודר, משם, במסוקים, הועברה לעיר הבירה, ומשם, באמצעות סיוע של נציגי חב"ד, הועלתה ארצה לקבורה מכובדת .
ללא ספק, היכולות המבצעיות של אנשי המשלחת, ועצם היותה משלחת שאינה כפופה לגורמים ממשלתיים, משלחת קטנה וגמישה, אפשרו את ביצוע העבודה המורכבת והמסובכת הזו שזכתה להוקרה רבה מכל הגורמים, ובעיקר ממשפחתו של אור אסרף שזכו לקבור את בנם בקבר ישראל כראוי לו .
יצירת קשר:
מוקד 1221 של איחוד הצלה
גבי ברששת – 054-4844139
תכניות לעתיד:
מתן מענה לאירועים "קטנים" יותר כגון: רעידות אדמה קטנות, הוריקנים וכד', בהתאם לפניות מגופים שונים.
אירועי חיפוש נעדרים בחו"ל, בהם יש ליחידה ערך מוסף על גורמים אחרים, כתוספת לחברות הביטוח.
תרחיש עבודת מרפאה לאורך זמן לאחר אירוע.
סיוע בתחומים נוספים לאוכלוסיות לאחר אירוע אסון – הקמת מחנה פליטים, עבודה רפואית ועוד.